fredag 16 maj 2014

Den Levande - Anna Starobinets





En global katastrof som kallas Stora reduktionen har fixerat antalet människor som lever på jorden till exakt 3 miljarder. Det finns inte längre någon död, bara en kort paus eller »fem sekunder mörker«, varpå individen återföds med en inkod som innehåller informationen om alla tidigare inkarnationer. Människorna är bara partiklar av en sammansatt organism, Den levande, och alla är uppkopplade direkt från hjärnan till det sociala nätverket Socio, där familjen och nationen inte har någon som helst betydelse. Samhället är globalt och alla känsloyttringar mellan föräldrar och barn förkastas som avvikande beteende.

En dag föds »Zero«, en individ utan inkod. Den levandes antal ökar med en och den globala harmonin är hotad. tillsammans med några oliktänkande placeras Zero på ett korrektionshem. Men vem är denne Zero? Och kommer Den levande att gå under i en ny reduktion?


Titel: Den levande
Författare: Anna Starobinets
Antal sidor: 387
Favorit karaktär: Kleo
Språk: Svenska
OrginalspråkRyska
Första mening: Välkommen till den globala historiska databasen "Renässans".

Den här liknar väldigt mycket 1984. Samma typ av bok. Jag får samma typ av känsla. Dessutom är de båda lika tråkiga, men intressanta.
För det är precis vad denna boken var; tråkig men intressant. Med tråkig menar jag långtråkig. Jag förstod inte jättemycket... Det var svårt att förstå socio, men den var intressant. En mycket intressant bild av framtiden och världen och det sociala nätverket. Det satte igång många tankar, så att säga.
Jag valde Kleo som favorit karaktär eftersom.. Tja... Jag vet inte riktigt. Hon visade hur socio-människan fungerar, tror jag. Och sedan verkade hon verklig på något sett... Det är svårt att förklara.
Handlingen då? Ja, som sagt förstod jag inte så mycket... Hehe... I alla fall inte i slutet... Men den var bra ändå. Jag ville veta vad som hände i slutet. 
Nu ska jag läsa Trollkaralen från Övärlden. Troligtvis blir det nästa recension.





tisdag 13 maj 2014

Färgat håret!

Detta kommer lite sent då det var flera veckor sedan... men jag har färgat håret! Halva (undre delen) är nu blått, fast det har börjat bli lilaaktigt. På grund av detta ska jag färga om så att det blir blått igen.
Här är bilder! :)



onsdag 7 maj 2014

Rädda mig inte! - Taheri Mafi


















Juliettes beröring är dödlig. Hon satt inlåst på grund av sin förbannelse i åratal. Men så träffade hon Warner, den vackre unge mannen utan hjärta. Han gav henne frihet, men bara i hans fångenskap, och om hon använde sin kraft i tyranniets tjänst. Juliette vägrade och flydde tillsammans med Adam, rebellen som bad henne att slåss för friheten och för deras framtid som älskande. Men lika brinnande och okuvlig som Adams och Juliettes kärlek vuxit sig - lika förbjuden kommer den att bli.

Titel: Rädda mig inte!
Författare: Tahere Mafi
Antal sidor: 759
Favorit karaktär: Waren
Språk: Svenska
Orginalspråk/Titel: Engelska/Unravel Me
Första mening: Solen kanske skiner idag.

AAAAAAAAASSDFXBLCZVJVNLÖXFFBBJGXCBJJCBMÖHSAAQGVÅÄBCSAEX!! WAREN, WAREN, WAREN!!!
Jag ÄLSKAR honom! Som man älskar en karaktär i en bok. Han. Är. Underbar. Punkt. Han har så många sidor! Så djup personlighet. Så hemsk och så sympatisk på samma gång. Jag förstår honom. Jag lider när han lider. Juliette kan dra åt helvete, Waren är den viktiga! Jag till och med drömde om honom! Alltså, börjar jag tappa förståndet? Jag shippar honom och Juliette mycket, men inte för att hon förtjänar honom, nej för att han ska bli lycklig. Beskrivningarna på honom också. Jag ser varje rörelse framför mig som om jag såg honom! Han rör sig för min inre blick utan att det behöver stå i texten (vilket för mig är ovanligt när det gäller karaktärer).
Språket då? Mafi är känd för sitt poetiska språk, är hon inte? Och den är bra skriven, men det börjar bli lite uttjatat. Samma sorts känslobeskrivningar hela tiden. Och dessa händer genom hår! Varför drar alla händerna genom håret?? Och varför, varför, varför har Juliette sådana andningsproblem? Minst tre kapitel börjar med att hon inte kan andas. Det nämns flera gånger per kapitel hur hon tappar andan av beröring. Visst, ingen har rört henne på 17 år, men vi behöver inte få veta det! Ändå uppskattar jag de överstrukna meningarna och poetiska delarna, men som sagt: för mycket. Byt stil, Tahere
Storyn går lite långsamt i början, sedan kommer den igång. Precis som Sagan om Ringen. Fast där är det ju hela första boken, inte första fjärdedelen... Det är mycket spänning, vem ska hon välja? (Självklart är jag team Warner!!) Vilka kommer att dö? Kommer de att lyckas? Hur ska det sluta? Längtar så efter nästa bok! Fast jag kommer att läsa den på Engelska (den har väl redan kommit ut?) eftersom jag har en känsla av att översättningen inte gör boken helt rättvisa...


onsdag 30 april 2014

Frostskymning - Anders Björkelid


Köldvålnaderna rann redan som tunn rök upp ur marken. De fnittrade krossad is och ljudet var kall skräck som rann innanför min hud och fick mig att skaka. Men det var inte det värsta. Något var fel med skymningen.Och så ljuden. Jag ville inte höra på ljuden. Hundratals avlägsna skrik. De ekade. Kom hela tiden närmare, men aldrig fram.Nere vid korsvägen gödde galgmännen vålnaderna med eld och sitt eget blod. Båda rann rött och ångande i den bittra kylan och de spökblå dimmorna slukade allt hungrigt – lapade i sig det och växte sig samtidigt starkare. Redan nu gick det att se fasta former inuti töcknet. Ben och senor som formades av blå glöd. Allt var så långsamt. Så fruktansvärt att se på, men samtidigt så omöjligt att släppa med blicken.


När Sunia och Wulf återvänder efter tio år i underjorden har krig brutit ut. Kylan hotar allt i sin väg och frostskymning, galgmännens kallaste illdåd, råder. Det gamla förbundet med de underjordiska är brutet men framför tvillingarna skuttar det märkliga Sommarynglet som har en karta istället för ansikte. Tyngda av Blodets mörka historia beger de sig mot Isträsket för att försöka finna Blodets gamla regalier. Kanske kan de på något sätt hjälpa dem i kampen mot Kylan. På vägen möter de vänner och fiender och tvingas gång på gång ompröva tankar och sanningar. De slåss mot en krypande insikt att deras döda far fortfarande styr dem från andra sidan graven och att ingenting är vad de tidigare trott. Finns svaren i det frusna palatset med den tomma tronen?



Titel:
Frostsymmning
Författare: Anders Björkelid
Antal sidor: 759
Favorit karaktär: Bergsfrun
Språk: Svenska
Första mening: Något slumrade i marken under Miduma, sa Bergsfrun.
Serie: Berättelsen om blodet

Jag. Älskar. Denna. Serie. 
Och jag älskar denna bok, om än något mindre.
Som vanligt är den helt otroligt bra skriven, fast fortfarande förstår jag inte ens en fjärde del (men det är ju det underbara! Alla mystiska, mörka hemligheter och frågor. Allt som berör blodet och underjorden). Det är en historia som ingen annan. Jag har aldrig, aldrig, aldrig läst något liknande. Fast i den här delen av serien, den sista boken, var handlingen lite sämre... Jag tyckte mest om de andra, då man mer förstod vad som hände. Världen är den samma - så självklart älskar jag varenda sida om underjorden och blodet. Det är svårt att välja favorit karaktär, det finns så många! Men jag välder ändå Bergsfrun med sitt syn förvändande, auktoritet och hemligheter.
Så pluss för:
• Språket
• Världen
• Handlingen
• Karaktärer
Minus för:
• Handlingen i just denna bok (i första halvan funderade jag faktiskt på att sluta läsa, sedan blev den underbar igen och jag fortsatte)
• Slutet (som var lite utdraget)
Betyget jag ger blir en 4:a för boken, men en 5:a för serien (EDIT: en REGNBÅGsstjärna!! Bara för att det är en av mina favorit serier!).

Boken:



Serien:


Andra delar i serien:

Ondvinter 
Eldbärare
Förbundsbryterskan

söndag 27 april 2014

Sf-bokhandeln äger. Punkt.

Nya fynd:

(Utsläckta bildkvaliten... Tagna med mobilen)







Rädda mig inte: 60 kr
Den levande: 65 kr

Blev så glad för på Akademibokhandeln hade de kostat minst 85 var! Jag vet, jag vet. Snåla lilla jag...

Läser just nu (fast kommer kanske sluta, eftersom den är lika bra som Twilight):


torsdag 3 april 2014

För mycket böcker!


Nu när jag inte riktigt har något att göra förutom att läsa, blogga och titta på TV (och plugga... Hehe... Det har jag ju gjort... *harkel*) så kollar jag runt väldigt mycket på olika andra bokbloggen efter bra böcker, och...

VILKEN SKA JAG LÄSA FÖRST?


Kan verkligen inte bestämma mig, alla verkar så bra! Och just nu läser jag så mycket annat... Har i alla fall hur som helst gjort en liten lista. (I min ålder listade mamma killar, jag gör det samma med böcker.)

Listan:

1. Först läser jag klart The Diviners och Fristskymning.
2. Sedan Anna Dresses in blood.
3. Här borde jag läsa boken jag fick i julklapp... Undrar om det någonsin kommer att hända?
4. The Deep End of the Sea. (AFSFCÖXFVÄBGG!! Den verkar helt fantastisk!!) 
5. The Maze Runner.
6. Shadow and Bone
7. Partials.

The Deep End of the Sea - Heather Lyons


Brutally attacked by one god and unfairly cursed by another she faithfully served, Medusa has spent the last two thousand years living out her punishment on an enchanted isle in the Aegean Sea. A far cry from the monster legends depict, she’s spent her time educating herself, gardening, and desperately trying to frighten away adventure seekers who occasionally end up, much to her dismay, as statues when they manage to catch her off guard. As time marches on without her, Medusa wishes for nothing more than to be given a second chance at a life stolen away at far too young an age.But then comes a day when Hermes, one of the few friends she still has and the only deity she trusts, petitions the rest of the gods and goddesses to reverse the curse. Thus begins a journey toward healing and redemption, of reclaiming a life after tragedy, and of just how powerful friendship and love can be—because sometimes, you have to sink in the deep end of the sea before you can rise back up again



Jag vet inte riktigt vad det är som lockar, inte handlingen i alla fall. Förstår faktiskt inte riktigt vad den handlar om... Tror det är omslaget (som är så himla underbart vackert!!) och alla recensioner som verkligen öser kärlek över boken. Den har redan kommit ut tror jag, så om ett tag - när jag läst klart 1-3 - borde det komma en liten recension här!

Kommer prata i nästa inlägg om resten av böckerna på listan. Tror jag. 

/Bokätaren

onsdag 2 april 2014

Anna Dressed In Blood - Kendare Blake



Uppföljare:


Cas Lowood is no ordinary guy - he hunts dead people. People like Anna. Anna Dressed in Blood. A beautiful, murderous ghost entangled in curses and rage. Cas knows he must destroy her, but as her tragic past is revealed he starts to understand why Anna has killed everyone who's ever dared to enter her spooky home...
Everyone, that is, except Cas...

Titel: Anna Dressed in Blood
Författare: Kendare Blake
Sidor: [Har tyvärr glömt boken på Gotland under påsklovet, så kan inte se efter]
Språk: Engelska
Bästa karaktärer: Anna och Carmel
Första mening: [Har tyvärr glömt boken på Gotland under påsklovet, så kan inte se efter]

Den här boken var en besvikelse. Jag trodde att det skulle vara en helt annan typ av historia... Mindre action och mer romans! Inte lika mycket äventyr, mer relationer, dialoger, tankar, känslor och sådant. Samtidigt var den lite tom... Långtråkig. 
Jag tyckte inte om någon av karaktärerna riktigt... Ändå har jag valt Carmel och Anna som mina favoriter. Varför? Jo, Carmel är, samtidigt som hon är Queen Bee, inte alls en kliché. Hon är skolans drottning, men ändå verklig. Modig och sympatisk, samtidigt som hon har sina "flaws". Hon är realistisk, vilket jag verkligen tycker om.
 Anna för att... Tja, hon är Anna. Anna Dressed in Blood. Skrämmande vacker, mystisk, farlig och skräckinjagande. Beskrivningarna på henne är det ända egentligen vackra i hela boken. Den ända biten där jag kan se det framför mig, glasklart i princip. Även om språket är flytande och mycket lätt att läsa tycker jag ändå att det är lite enformigt och trist.  
Historien, storyn, handlingen var ganska tråkig den med. Som sagt: mindre äventyr och mer spänning. All handling var intryckt i slutet, i början hände inte mycket...
Det här blev en mycket kort recension, men det var på sätt och vis också en kort bok. Jag kommer nog inte läsa fortsättningen.


Beställt böcker!

Idag (okej, igår) kom mina böcker! Jag beställde dem på Bokus, sammanlagt blev det 179 kr med porto, vilket enligt mig är ganska billigt för två böcker (så nu har jag pengar att köpa ännu mer böcker för!). Båda böckerna är pocket och på Engelska. Och underbara. Tror jag. Jag har bara börjar läsa den ena, The Diviners, och en så länge är den helt fantastisk. Det kommer en recension senare, när jag är klar!

The Diviners (skriven av Libba Bray) är en fantasybok som utspelar sig 1926. Jag vet inte riktigt vad den handlar om än, men på baksidan står det så här: 

Evie O'Neill has been exiled from her boring old hometown and shipped off to the bustling streets of New York City - and she is pos-i-tute-ly ecstatic. The only catch is that she has to live with her uncle Will and his unhealthy obsession with the occult. But when the police find a murdered girl branded with a cryptic symbol and Will is called to the scene, Evie realizes she could help catch a killer.

As Evie jumps headlong into a dance with a murderer, other story's unfold in the city that never sleeps. A young man named Memphis is caught between two worlds. A chorus girl named Theta is running from her past. A student named Jericho hides a shocking secret. And unknown to all, something dark and evil has awakened...

Anna Dressed In Blood är den är den bok jag inte börjat på än, så jag vet inte så mycket, men det är en skräck/fantasy historia med inslag av romance. Författaren är Kendare Blake. På baksidan står det:

Cas Lowood is no ordinary guy - he hunts dead people. People like Anna. Anna Dressed in Blood. A beautiful, murderous ghost entangled in curses and rage. Cas knows he must destroy her, but as her tragic past is revealed he starts to understand why Anna has killed everyone who's ever dared to enter her spooky home...
Everyone, that is, except Cas...

Här är böckerna:




Bonsan - min mycket feta, men gulliga katt - tyckte mycket om den första boken. The Diviners var inte lika uppskattad :/




Nu hoppas jag att de verkligen är bra, för då har jag andra böcker i samma serie att se fem emot! Uppföljaren på The Diviners har jag hört ska komma, men jag vet ingeting mer än det än. Del två av Anna Dressed in Blood heter Girl of Nightmares, inte lika snyggt men låter ändå spännande! 

Innan dina säkert mycket vackra ögon slutar läsa den här texten (om de inte redan har gjort det) så måste jag bara säga att jag hittade dessa böcker genom bokbloggen I Heart Books (http://iheartbooks.blogg.se/). 
Det är en väldigt bra blogg.

/Bokätaren

The Diviners - Libba Bray



Andra omslag....


Evie O'Neill has been exiled from her boring old hometown and shipped off to the bustling streets of New York City - and she is pos-i-tute-ly ecstatic. The only catch is that she has to live with her uncle Will and his unhealthy obsession with the occult. But when the police find a murdered girl branded with a cryptic symbol and Will is called to the scene, Evie realizes she could help catch a killer.

As Evie jumps headlong into a dance with a murderer, other story's unfold in the city that never sleeps. A young man named Memphis is caught between two worlds. A chorus girl named Theta is running from her past. A student named Jericho hides a shocking secret. And unknown to all, something dark and evil has awakened...


Titel: The Diviners
Författare: Libba Bray
Sidor: 578
Språk: Engelska
Bästa karaktärer: Jericho, Henry, Sam, Mabel och Theta.
Första mening: In a town house at a fashionable address on Manhattan's Upper East Side, every lamp blazes.

Som jag sagt beställde jag denna bok på Bokus. Den är på engelska och jag läser alltid väldigt mycket långsammare på engelska. Därför tog det drygt en vecka att läsa ut den... Men det var det värt för den var väldigt jättebra! Ett helt underbart språk! Flera bra karaktärer och en mycket spännande historia. Jag älskar tiden (1926) och idén om Diviners (människor med övernaturliga krafter). Det egentliga enda minuset var väl att en massa saker man trodde skulle hända inte hände, men jag har en känsla av att allt det där kommer i del två (Lair of Dreams) som ännu inte kommit ut. Mot slutet handlade den dessutom inte så mycket om de andra karaktärerna, nästan bara om Evie, och det var synd. Jag hade velat att allihopa mötts och bekämpat SPOILER PÅ NAMN tillsammans... Det hände aldrig, det var bara Evie som var med om själva det stora "äventyret" och det var en liten besvikelse... Men som sagt; fantastiskt språk, fantastiska karaktärer, handling och beskrivningar. Dessutom har Libba Bray en otroligt bra förmåga att obemärkt byta perspektiv från en karaktär till en annan mitt i kapitlet eller mitt i ett stycke. 

Den här boken blir man besatt av! Inte med en gång, men ungefär i mitten. Det är mitten och början som är bäst. (Mest mitten, vilken tur att mitten är tjock...) Slutet är inte direkt dåligt, men sämre. Jag avundas författaren för hennes talang och är absolut kär i omslaget! Både det jag har (det första) och det på tredje bilden. Betyget jag ger The Diviners är därför en stark fyra eftersom den är väldigt, väldigt bra (både skriven, karaktärer och handling), men har några få små besvikelser också. En absolut läsvärd bok! Eller nej, ett absolut måste!




tisdag 1 april 2014

Coraline - Neil Gaiman



Coraline upptäckte dörren kort efter att de hade flyttat in i huset.
På andra sidan dörren hittade hon ett annat hus som är kusligt likt hennes eget (fast bättre). Allt i den andra världen verkar underbart. Till en början. Maten är bättre än hemma, leksakerna är levande, och ingen tjatar på henne.Men där i den andra världen finns en andra mamma och en andra pappa, och de vill aldrig mer släppa henne tillbaka till den verkliga världen och till hennes verkliga, irriterande mamma och pappa.Coraline behöver allt sitt mod och all sin klipskhet för att rädda sig ur den andra mammans grepp. Till sin hjälp har hon en sten med hål i och en högdragen svart katt från den verkliga världen som kan tala i den andra världen.





Titel: Caroline
Författare: Neil Gaiman 
Sidor: 156
Språk: Svenska
Favorit karaktärer: Katten, fröken Spink och Kraft.
Första mening: Coraline upptäckte dörren när de just hade flyttat in i huset.






Jag fick den här boken i "operationspresent". Det var en bra present, jag älskar filmen och har tänkt på att läsa den. Om jag inte fått boken hade jag nog aldrig läst den, men jag är glad att jag gjorde det. Den var bra, eller själva idén är bra och det finns små guldkorn, men den lever inte riktigt upp till lovorden på baksidan... ("...får håret att resa sig", "ett mästerverk"). Den är väl egentligen för lite yngre barn, men jag gillade ju filmen (som skiljer sig otroligt mycket från boken)


så jag tänkte att boken nog också var bra. Jag blev inte det minsta rädd och den var rent ut sagt ganska dåligt skriven... Språket var väl bra, men den var alldeles för tunn och hade för lite detaljer. Den var på samma gång som den var för kort alldeles för lång. Flera bitar var onödiga och en massa hade behövt fyllas ut lite. Kanske att om jag läst den på engelska att den varit bättre.

Jag gillade stämningen och karaktärerna riktigt mycket dock. Alla i huset och hela Coralines familj (och den andra familjen) var underbara! Realistiska, men roliga och unika samtidigt som man verkligen kunde känna empati för dem (okej, kanske inte den andra mamman då...). Jag tyckte om katten väldigt väldigt mycket. Den påminde om Filurkatten i Alice i Underlandet. Även om karaktärerna var bra var boken kanske lite för kort för att verkligen lära känna alla... 

Idén med Coralines andra föräldrar och att det finns "andra" av alla i huset är verkligen intressant. Knappögonen är coola, men jag hade verkligen velat ha mer beskrivet kring den andra världen mer. Det kändes som om det saknades. Dessutom var inte huvudkaraktären - Coraline - den bästa jag någonsin läst om. Hon var yngre än i filmen (det spelade inge roll för varför hon inte var så bra) och man förstod inte alltid varför hon gjorde saker. Jag ville ha mer förklaringar. Hela boken skriker egentligen efter mer text och detaljer som inte finns.





Här är lite bilder från filmen Coraline (som är väldigt bra och mycket sevärd enligt mig!):






Första inlägget

Hej! Mitt namn är Ellika, jag är 13 år och bor i Stockholm. Jag läser mycket. Inte jättemycket, för då skulle jag inte hinna med allt annat jag gör (t.ex. skriva) och då skulle jag vara en bokslukare, vilket jag inte är. Jag är en bokätare - jag äter böcker, inte slukar dem. Där av namnet.

Jag bestämde mig för att starta den här bloggen eftersom jag har hört att stora bokbloggare kan få gratis böcker i utbyte mot att recensera dem, och som den snåla människa jag är kunde jag inte motstå den tanken. Här är jag alltså nu med en blogg jag knappt förtsår hur man använder, ett huvud fullt av ord och glupande hunger efter böcker. Jag utlovar, men lovar ej att hålla löftet, min åsikt om varje bok jag läser, min väg mot det som har konturerna av ett författarskap där långt borta i framtidiens dimma, men lika gärna kunde vara en anställning som sophämtare, och självfallet andra saker som ej inte kommit på än.

Så, jag hade tänkt att mitt förta inlägg skulle handla om boken Frostskymning av Anders Björkelid i serien Berättelsen om blodet, men eftersom jag inte läst klart den än ( :S ) så får det vänta. Jag skulle kunna skriva om andra böcker, men de jag sista läste ligger för långt bak i minnet. Dock fick jag alldeles nyss reda på att mina böcker som jag beställt från Bokus har kommit och ska hämta dem senare idag! (Eller mamma får hämta dem...) När jag läst dem, vilket inte borde ta lika lång tid som den överviktiga Frostskymning, kan jag skriva om dem här.
Böckerna ifråga är The Diviners av Libba Bray och Anna Dressed In blood av Kendare Blake. Ska bli kul!

Sist men inte minst måste jag berätta om operationen. Skälet till att jag sitter här hemma och kan göra vad jag vill medan resten av världen är i skolan eller arbetar är att jag för exakt en vecka sedan blev opereread (skolios). Nu är jag utskriven från sjukhuset och kommer inte tillbaka till skolan för ens efter påsklovet. Det kanske låter som himmelriket, men jag kan säga att det är det inte. Prova själv att skära upp halva ryggen, borra in lite skruvar och lappa ihop allt igen så ska du se.

/ Bokätaren


Har tagit bilden själv med min Canon 1100 ESD. Det är mina framtidsmål där längst borta. Ser du dem?